Techniek zoetwater

 

Techniek is een enorm breed begrip. Vooral omdat er in en rond het aquarium heel veel mogelijk is. Van LED-verlichting tot pompen en van verwarmingselementen tot UV-lampen. Het is er allemaal. Nu nog erachter zien te komen wat u nodig hebt in uw aquarium. Wij adviseren u daar graag bij.

 

Voor u is aquariumtechniek misschien onbekend terrein, voor ons is het dagelijkse kost. We zullen vragen wat u van plan bent te gaan houden in het aquarium en welke eisen u daaraan stelt. Dan kunnen wij heel gemakkelijk uitleggen en laten zien wat de mogelijkheden zijn.

 

Hieronder beschrijven we kort de verschillende soorten techniek die relevant is voor de meeste aquariums.

aquariums_verkoop
Binnen- en buitenfilters

Binnen- en buitenfilters

Een aquarium kan niet zonder een filter. Water heeft beweging nodig, zuivering en bacterieleven. Deze drie elementen bereikt u met een goed filter, intern of extern. Uiteraard hebben wij al het filtermateriaal wat in de filters gaat beschikbaar. Filters hebben wij van de merken Oase, Eheim, Dennerle.

 

U kunt natuurlijk ook een sump/bioloog op maat laten maken. Vraag hier informatie of een offerte aan.

LED verlichting

LED verlichting

Het toevoegen van verlichting boven het aquarium is als eerste voor de planten een must; anders kunnen zij niet groeien. Ook is het voor ons als hobbyisten een must; hierdoor kunnen wij genieten van de onderwaterwereld die we zelf hebben gecreëerd. LED is energiezuinig, heeft een lange levensduur en heeft u weinig omkijken naar. Verlichting hebben wij van Eheim, Easyled, JMB, Oase.
CO2

CO2

Het toevoegen van CO2 aan het aquarium is voor zowel de vissen als voor de planten een must. De planten zijn in staat om hun fotosynthese goed te doorlopen, waardoor ze goed kunnen groeien en zuurstof afgeven aan het water, wat goed is voor de vissen. Alles voor CO2 hebben wij van het merk Dennerle. Ook het (direct) vullen van CO2 flessen kan bij ons.
UV-filters en Osmosefilters

UV-filters en Osmosefilters

Een UV-filter wordt vaak gebruikt als zich zweefalgen in het aquarium bevinden. Een UV-filter wordt hoofdzakelijk gebruikt om algen tegen te gaan en het water helder te houden. Deze filters tasten het DNA van de algen aan, zodat deze zich niet kunnen vermenigvuldigen. Ook worden deze ingezet om verkeerde bacteriën en eencellige huidparasieten af te breken. Zo wordt de infectiedruk verlaagd voor de vissen en worden ze minder snel ziek.

Het osmosefilter wordt gemonteerd op een (wasmachine)kraan en filtert alle chloren, zware metalen, pesticide, herbicide, maar ook nitraten en fosfaten uit het kraanwater. Zo ontstaat zeer zacht, puur water wat ideaal is voor zoet- en zeewateraquaria.

Pompen

Pompen

Stromingspompen, opvoerpompen of luchtpompen, ze zijn er allemaal. Deze zijn niet altijd nodig in een aquarium. Opvoerpompen zijn bijvoorbeeld nodig als er met een sump of bioloog gewerkt wordt. Lucht- en stromingspompen kunnen erbij gezet worden als de situatie daar om vraagt. Pompen zijn er van Oase, Eheim, Skimz en Superfish.
Verwarming of heater

Verwarming of heater

Vooral bij tropische vissen, cichliden en discusvissen is een verwarming of heater een voorwaarde. Het water mag niet te koud worden; anders overleven de vissen en planten het niet. Ook bestaat er bodemverwarming wat de bodem luchtig houdt en de groei van de planten verbetert. Verwarmingselementen hebben wij van de merken Eheim, Juwel en Oase.