Waterverbetering & testen zeewater

 

Om een goed beeld te krijgen van de kwaliteit van het aquariumwater is het van elementair belang om het water regelmatig te testen. Als dit niet in balans is, staat er veel op het spel, namelijk het leven van de koralen en de vissen.

 

De PH (zuurtegraad), de KH (hardheid van het water), de PO4 of fosfaat, de NO2 of nitriet, NO3 of nitraat, CA (calcium), MG (magnesium), ammoniak en het zoutgehalte zijn de belangrijkste waterwaardes. Ook is de temperatuur is niet onbelangrijk.

 

Het draait allemaal om balans en controle in het zeewateraquarium. Staan alle waterwaardes in verhouding, blijft dit evenwichtig en constant en wat kan ik nog verbeteren?

 

Deze controle bereikt u door het water regelmatig te testen. Op basis van de uitkomsten, kunt u bepalen welke stof toegevoegd moet worden. U kunt dit doen volgens een bepaalde methode. Laat u hierin goed adviseren en gebruik een methode die bij u past.

 

Een juiste balans in het aquarium resulteert in:

  • Goede biologische rijping
  • Groei van koralen en vissen
  • Preventie van algengroei
  • Kleuring van koralen
  • Goede en stabiele gezondheid van de vissen

 

Om ervoor te zorgen dat de toevoegingen constant en in lage dosering toegevoegd worden en niet een hele dosering in 1 keer, is een doseerapparaat aan te raden.

 

Naast het toevoegen van natuurlijk zeewater, kan er ook zelf zeewater aangemaakt worden door het toevoegen van zout aan osmosewater. Zowel zeewater, osmosewater als verschillende zouten zijn bij ons te verkrijgen.

Watertesten

De watertesten zijn allemaal los verkrijgbaar. Deze zijn er vloeibaar of elektronisch (refractometers). Snelle testjes of meer secure watertesten, ze zijn er allemaal. We hebben ze van verschillende merken: Red Sea, Salifert en Hanna.
Red-Sea-Reef-Foundation-Pro-Multi-Test-kit-Ca-KH-Mg-
salifert-calcium-500x500
silica-test-kit
Methodes
Red Sea methode

Red Sea methode

Red Sea is helemaal gefocust op een goede balans in het zeewateraquarium. Dat begint al bij het zout. Bij de start van het aquarium zal er vooral gericht worden op de groei van koraal, later zal meer gefocust worden op de kleuring. Voor de groei van koralen zijn toevoegingen van MG, CA en KH heel belangrijk.

 

Er is onder andere een Reef care programma opgezet met een 4 stappensysteem:
1. Optimale gezondheid van koraal
2. Toegenomen groei van koraal
3. Mooiere kleuring van koraal
4. Voeding voor koraal 

 

Red Sea heeft verschillende productlijnen die gericht zijn op 1 specifiek doel en onderling elkaar prachtig aanvullen.

  • Marine Care Programm – voor biologische rijping 
  • Reef Foundation Programm – het gaat allemaal om balans
  • Algae Management Programm – preventie van algen door controle op nitraat en phosphaat
  • Coral Nutricion Programm – Koolhydraten, aminozuren en vitamines die koralen nodig hebben om te groeien.
  • Coral Coloration Programm – De 31 sporenelementen die koralen nodig hebben om hun natuurlijke kleur weer te geven.

EZ-DSR methode

EZ-DSR methode

Het EZ-DSR programma bevat 4 kant-en-klare en uitgebalanceerde doseeroplossingen. Ze zijn verpakt in transparante flessen, die direct op de doseerpomp geplaatst kunnen worden.

 

De voordelen van EZ-DSR zijn: gemak, extra gezuiverde stoffen, geen toepassing van zware metalen, eenvoudige start, uitstekend resultaat, de mogelijkheid tot correcties met het uitgebreide DSR programma. Het is vooral ook een hele makkelijke manier van instappen, voordat met zich kan verdiepen in de DSR methode om het uiterste eruit te halen.

 

De (theoretische) doseer ratio EZ buffer: EZ Calcium : EZ Trace = 5:1:(0,5). Metingen van KH en Ca worden in dit programma geminimaliseerd, maar zijn nooit volledig weg te denken, omdat het verbruik in elk aquarium dynamisch is. In EZ Trace zit verwerkt: Magnesium, Sulfaat, Kalium, Boor, Jodide & Mangaan. Hiermee worden alle essentiële stoffen structureel aangevuld, waardoor metingen en correcties verder kunnen worden geminimaliseerd.