Techniek zeewater

 

Techniek is een enorm breed begrip. Vooral omdat er in en rond het aquarium heel veel mogelijk is. Van LED-verlichting tot stromingspompen en van koelers tot UV-lampen. Het is er allemaal. Nu nog erachter zien te komen wat u nodig hebt voor het zeeaquarium.

 

Voor u is aquariumtechniek misschien onbekend terrein, voor ons is het dagelijkse kost. We zullen vragen wat u van plan bent te gaan houden in het aquarium en welke eisen u daaraan stelt. Een rifaquarium heeft andere techniek nodig dan een vissenaquarium.

 

Hieronder beschrijven we kort wat productgroepen die relevant zijn in een gemiddeld zeewateraquarium.

Filters zeewater

Filters zeewater

Een zeeaquarium kan niet zonder een filter. Water heeft beweging nodig, zuivering en bacterieleven. Deze drie elementen worden bereikt met een goed filter. Voor zeewateraquaria wordt veel gebruik gemaakt van een sump of biologisch filter. Deze heeft meer mogelijkheden dan een dicht filter. Deze maken wij op maat, zodat deze helemaal volgens uw eisen gemaakt kan worden.
Verlichting zeewater

Verlichting zeewater

Het toevoegen van verlichting boven het aquarium is een voorwaarde voor de groei (fotosynthese) van koraal, als dat aanwezig is in het aquarium. Daarbij is het natuurlijk voor uzelf ook heel belangrijk. Hoe mooier het licht, hoe meer u kunt genieten van het aquarium. Er is veel mogelijk, zoals het besturen op afstand, simuleren van weersveranderingen en zonsop- en ondergang.
Pompen zeewater

Pompen zeewater

In een zeewateraquarium is het belangrijk om voldoende circulatie te hebben in het water. Vaak wordt in beide hoeken van het aquarium een stromingspomp geplaatst. Deze zijn er in standaard uitvoeringen, maar er zijn ook regelbare stromingspompen. Deze bootsen de natuurlijke situatie in de zee na.

Om het water dat vanuit het aquarium naar de sump/bioloog wordt geleid, weer terug te kunnen pompen naar het aquarium, is een goede opvoerpomp voor nodig.

Verwarming en heater

Verwarming en heater

De temperatuur is een belangrijke factor in het zeewateraquarium. Deze mag niet teveel fluctueren. Dit kan al eenvoudig door bijvoorbeeld een heater in de sump te leggen.
UV-filters

UV-filters

Een UV-filter wordt hoofdzakelijk gebruikt om algen tegen te gaan en het water helder te houden. Deze filters tasten het DNA van de algen aan, zodat deze zich niet kunnen vermenigvuldigen.

Hiernaast wordt deze gebruikt om verkeerde parasieten en bacteriën af te breken. Zo wordt de infectiedruk verlaagd voor de vissen en worden ze minder snel ziek.

Osmosefilters

Osmosefilters

Het osmosefilter wordt gemonteerd op een (wasmachine)kraan en filtert alle chloren, zware metalen, pesticide, herbicide, maar ook nitraten en fosfaten uit het kraanwater. Zo ontstaat zeer zacht, puur water wat ideaal is voor zeewateraquaria. Dit water wordt gebruikt om de verdamping aan te vullen, maar ook om hiermee handmatig zeewater te maken door zeezout toe te voegen.